Choď na obsah Choď na menu

3. etapa: Z Breziniek na Dobrú Vodu

22. 1. 2020

Začiatok dnešného dňa pri vodnej nádrži Buková nás preberie, nielen možnosťou kúpeľa, ale hlavne výživným stúpaním od začiatku túry. Najskôr sa ponoríme do lesa a pozvoľným stúpaním sa po chvíli dostaneme na odbočku, za ktorou sa začína ostré stúpanie, ktoré nás privedie k zrúcanine hradu Ostrý kameň. Je tu čo obdivovať a hlavne si môžeme trošku oddýchnuť a pripraviť sa na ďalšie pokračovanie, ktoré nás medzi poslednými zvyškami hradu vyvedie na ostrý hrebienok, ktorý nás bude sprevádzať takmer až na vrchol Záruby. Obchádzame ho raz z jednej, raz z druhej strany, musíme si dávať pozor, pretože hlavne v nepriaznivom počasí je toto miesto dosť nebezpečné.

 

Postupne vystúpime až na vrchol Záruby, kde môžeme zažiť iba obmedzené výhľady vzhľadom na zalesnený vrchol. Po povinnej vrcholovej fotke postupujeme medzi "lánmi" medvedieho cesnaku smerom ku Havranici, ktorá je ďalším 700 m vrcholom Malých Karpát. Dá sa nájsť na tomto vrchole aj miesto s výhľadom, samotný vrchol nie je označený vrcholovou tabuľkou, takže je potrebné ho identifikovať priamo na mieste. Začíname klesať a prídeme k Havranej skale, ktorá slúži ako cvičná skala pre priaznivcov horolezectva. Výhľadmi na Trnavskú rovinu sa rozlúčime so skalným terénom a ďalej už lesnými chodníčkami smerujeme cez Kameňolom Buková k chatovej oblasti v tejto časti, tzv. Sokolským chatám. 

 

Neskôr prekročíme hlavnú cestu, ktorá spája Trnavu s Jablonicou cez horský priesmyk Babia hora a pokračujeme ďalej cestou cez oblasť Raková na posledné, nie príliš náročné stúpanie, na križovatku turistických chodníkov Mihalinová, skadiaľ nás čaká už iba zostup do obce Dobrá Voda. V obci sú možnosti ubytovania, ale taktiež je možné si ešte pár sto metrov pridať a ukončiť dnešnú etapu pri zrúcanine Dobrovodského hradu. 

 

V tejto etape si treba ráno zobrať dostatok vody, pretože najbližší prameň je až v oblasti Rakovej a následne až v cieli na Dobrej Vode. 

 

Na tomto odkaze nájdete celú trasu tretej etapy.

 

Mapový podklad je zo stránky www.hiking.sk

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.