Choď na obsah Choď na menu

2. etapa: Z Pezinskej Baby na Brezinky

22. 1. 2020

Dnešný pochod začíname po oddychu v sedle Baba najskôr pozvoľne, no už po pár minútach prídeme pod prvé dnešné výraznejšie stúpanie, ktoré nás privedie na vrch Čmeľok, na ktorom sa nachádza starý vojenský vysielač, o kúsok nižšie i radar. Z vrcholových partií sa naskytá iba obmedzený výhľad. Následne zostúpime do Sedla pod Javorinou, aby sme zasa postupne nabrali výšku a prišli na jeden z krásnych vrcholov Malých Karpát, Skalnatú. Pred tým však prejdeme chodníkom okolo ďalších dvoch vrcholov nad 700 m, ktorými sú Javorina a Čertov Kopec.

 

Skalnatá je známa svojim vetrom ošľahaným vrcholovým stromom, ktorý v tejto výške osamote odoláva všetkým vrtochom počasia. Povestné je aj stúpanie z východnej strany, my však po ňom dnes budeme klesať a tým sa dostaneme na Čermákovú lúku, kde je možnosť nabratia si vody z azda najchutnejšieho prameňa v celej oblasti Malých Karpát. Aj v tých najväčších horúčavách si zachováva príjemnú osviežujúcu teplotu a riadny dúšok padne každému na úžitok.

 

Po krátkom oddychu sa vyberieme v tieni stromov na významnú turistickú križovatku Hubalová, s ktorej už začíname stúpať smerom na Taricove skaly. Z nich máme pekný výhľad smerom na Záhorskú nížinu, pri ich prechode však treba byť opatrný, vzhľadom na uvoľnené kamene po ktorých chodník prechádza. Následne lesom povedľa plota obory Biela skala prejdeme až do sedla Skalka. Odtiaľ nás čaká dlhé klesanie do Sološnickej doliny. V prípade potreby je možné sa občerstviť v obci, avšak upozorňujem, že ide o cca 1.5 km zachádzku. 

 

Zo Sološnickej doliny sa začína dnešná najnáročnejšia časť pochodu. Viac ako 500 m stúpanie na Vápennú preverí sily každého turistu, a veru už viac krát som si pri výstupe na ňu doprial aj dlhší oddych. Ale čo je na tom výstupe najkrajšie, to nás čaká až hore. Nádherný výhľad, z ktorého sa môžeme tešiť je zaslúženou odmenou za našu námahu. Na vrchole sa nachádza aj betónový pilier, v ktorého strede sa nachádza malá plošinka, ktorá nám dopraje skutočne exkluzívny výhľad. Treba si ho užiť, pretože najbližší takýto plnohodnotný výhľad nás čaká až na Bradle.

 

Následne prejdeme skalnato-trávnatým hrebeňom Vápennej, až zostúpime na Mesačnú lúku, kde je možné si nabrať vodu, avšak výdatnosť prameňa je veľmi premenlivá. Pokračujeme však lesom ďalej a cez Klokoč prídeme na ďalšiu lúku s prameňom, Amonovu lúku. Nachádza sa na nej aj prístrešok, ale po minuločnej návšteve ho hodnotím naozaj ako veľmi núdzovú možnosť prespania. 

 

Ďalej ideme lesnou cestičkou, na ktorej sa o chvíľu ocitneme pri stavbe, ktorú by sme tak hlboko v lesoch nečakali. Ide o ruinu zámočku Mon Repos, pri ktorom sa nachádzajú aj novšie stavby, pričom pri jednej z nich je možnosť doplnenia vody, avšak ide o súkromný pozemok. Záver dnešnej etapy predstavuje pohodlný prechod lesnou cestou až po križovatku Brezinky, kde je možné sa odpojiť od červenej značky a prejsť po žltej značke k vodnej nádrži Buková, kde je dosť miesta vhodného na postavenie stanu, resp. prenocovanie. 

 

Na tomto odkaze nájdete celú trasu druhej etapy.

 

Mapový podklad je zo stránky www.hiking.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.