Choď na obsah Choď na menu

1. etapa: od sochy pri SND na Pezinskú Babu

21. 1. 2020

Minuloročný pochod hrebeňom Malých Karpát viedol trasou, ktorou sme spojili dve významné miesta spojené s gen. Štefánikom. Tým prvým bolo miesto pádu lietadla, ktorým sa Štefánik vracal naspäť do vlasti, a na ktorom tragicky zahynul blízko Ivanky pri Dunaji. Tým druhým miestom bola Mohyla na Bradle, ako miesto posledného odpočinku slávneho generála, ktoré sa nachádza nad obcou Brezová pod Bradlom. Celý pochod bol venovaný príležitosti 100-ho výročia tejto udalosti a bol ukončený v rámci celonárodného stretnutia na Bradle. 

 

V rámci obzvláštnenia tohtoročného pochodu, so zohľadnením výstavby diaľnice blízko turistického chodníka, ktorý spája Ivanku pri Dunaji s Malými Karpatmi, som tento rok zmenil miesto začiatku na malé námestie, ktoré sa nachádza pred Novou budovou Slovenského národného divadla, na ktorom sa nachádza socha Štefánika v nadživotnej veľkosti. Práve pod touto sochou sa stretneme a odtiaľto aj začneme našu púť až na Mohylu na Bradle.

Na začiatku, prvých pár kilometrov nás cesta prevedie širším centrom Bratislavy až ku Hlavnej stanici, kde sa už napojíme na zelenú turistickú značku vedúcu na Kamzík. Vystúpením na Kamzík máme prvé väčšie stúpanie dňa za sebou a zároveň sa lúčime s mestom. Ďalej nás už povedie iba červená turistická značka, Štefánikova magistrála, ktorá je v Malých Karpatoch súčasťou cesty z Devína na Duklu, ako našej najdlhšej turistickej magistrály, Cesty hrdinov SNP. 

Z Kamzíka nás chodník a cesta vedie pozvoľným naberaním výšky k nášmu ďalšiemu bodu, ktorý turisti zo širokého okolia poznajú hlavne kvôli výbornej domáckej strave, a to na Biely kríž. V minulom roku pribudla na Bielom kríži aj ďalšia možnosť občerstvenia a veru, častokrát si môžeme pochutnať na skutočných kulinárskych špecialitách, ako v jednom, tak aj v druhom zariadení. 

Po občerstvení nás čaká ďalšia cesta spojená s výstupom k vrchu Somár, cez ktorý však značka nevedie, ale nachádza sa asi 100 metrov od vrcholu, takže malá zachádzka určite stojí za to a za dobrého počasia je výhľad z tohto miesta naozaj príjemný. 

Následne klesaním a neskôr zasa stúpaním prídeme cez Tri kamenné kopce, Stratený kút až na Konské hlavy, z ktorých nás chodník už povedie len postupným klesaním až do nášho cieľa na Pezinskej Babe. Na Konských hlavách si nezabudneme všimnúť ich veľmi vtipné vyjadrenie v podobe masiek. 

V sedle Pezinská Baba je možné sa občerstviť, je tu viac možností občerstvenia, dá sa tu aj dohodnúť na nocľahu v niektorom zo zariadení, ale taktiež v prípade záujmu je možné prenocovať niekde na lúke, či už pod stanom, alebo bez stanu... Záleží na každom z nás. 

 

Čo sa týka poznatkov z minulého roku, na trase prvej etapy je dostatok možností na občerstvenie, taktiež sa nachádza dostatok prameňov s pitnou vodou po ceste. V prípade dobrého počasia je tento úsek hrebeňa pomerne jednoduchou prechádzkou, stúpania tu ešte nemajú charakter veľkých prevýšení, takže sa dajú pozvoľným, pohodovým tempom zvládnuť, Dokonca aj turisti so slabšou kondíciou, alebo staršie deti by nemali mať žiadne problémy s absolvovaním tejto časti pochodu.

Sedlom zároveň prechádza štátna cesta, takže je možný ľahký ústup z trasy, pokiaľ by sme zle odhadli naše sily. Autobus nás veľmi ľahko odvezie dolu do "civilizácie". wink

 

Na tomto odkaze nájdete celú trasu prvej etapy.

 

Mapový podklad je zo stránky www.hiking.sk

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.